TYT Nedir? TYT Nasıl Çalışılır?
Liseyi bitirip üniversiteye gitmek isteyen adayların geçmesi gereken zorlu bir sınav vardır: YKS. Açılımı Yükseköğretim Kurumlar Sınavı olan YKS’nin ilk basamağı ise TYT’dir. Bu yazımızda TYT nedir, TYT nasıl çalışılır? Sorularına elimizden geldiğince cevap vereceğiz.
YKS Nedir?
Açılımı yükseköğretim kurumları sınavı olan YKS, Türkiye’de 2017-2018 yılları arasından beri her yıl yükseköğretime geçiş sınavı olarak yapılmaktadır. YKS’de toplam 3 oturum bulunur:
- 1.Oturum TYT (temel yeterlilik testi)
- 2.Oturum AYT (alan yeterlilik testi)
- 3.Oturum YDT (yabancı dil testi)
TYT Nedir?
YKS’nin 1. oturumu olan TYT’nin açılımı: temel yeterlilik testi’dir. TYT’ye girebilmek için öğrencilerin 12. Sınıf olması gerekirken bu sınavda lisedeki konuların sınıf fark etmeksizin birçoğundan sorumlu tutulurlar. TYT bilginin yanı sıra öğrencinin okuduğunu anlama yeteneğini de ölçer. AYT ise salt bilgi üzerinedir.
Kimi üniversite bölümleri sadece TYT puanı ile alım yaparken kimi bölümler ise TYT + AYT puanı ile alım yapar. Dolayısıyla hedefinizdeki bölüme göre TYT puanının yeterli olup olmayacağı değişkenlik gösterir.
TYT ve AYT Farkı Ne?
YKS’nin 1. oturumu olan TYT’de öğrenciler 9 ve 10. sınıf konularından sorumlu oldukları gibi sayısal ve sözel tüm derslerden de sorumlu tutulurlar. 2. oturum olan AYT’de ise 11 ve 12. sınıf konularından sorumlu olan öğrenciler yalnızca kendi alanlarından (sayısal/sözel/eşit ağırlık) sınava girer. Bunun dışında yalnızca TYT’den 2 yıllık bazı bölümler tercih edilebilirken AYT’de böyle bir durum mümkün değildir.
AYT direkt bilgi ölçmeyi hedefleyen bir sınavdır. TYT ise bilginin yanı sıra öğrencinin okuduğunu anlama yeteneğini de ölçer.
TYT’de Kaç Soru Var?
TYT sınavında 40 soru temel türkçe; 40 soru temel matematik; 5 tarih, 5 coğrafya, 5 din kültürü ve 5 felsefe olarak 20 soru sosyal; 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji olarak 20 soru fen olmak üzere toplam 120 soru bulunmaktadır. 120 soru içinse 135dk süre tanınmaktadır.
TYT Nasıl Çalışılır?
Öğrencilerin 9 ve 10. sınıf konularından sorumlu tutulduğu TYT sınavında zorlanmamak için öğrencilerin öncelikle 9. sınıfta iyi çalışmaları gerekir, yaz tatilinde ise konuları unutmamak amacıyla tekrar yapılması şarttır. 10. sınıf bitiminde artık TYT odaklı çalışmaya hazır olan öğrenci 11. sınıfa geçmeden önce hem 9 hem de 10. sınıf konulara hakim olması gerekmektedir. Aksi halde sonraki zamanlarda kısa süre içerisinde hem AYT hem TYT çalışmak zorunda kalan öğrencinin bunun üstesinden gelebilmesi zor bir hal alacaktır.
TYT Çalışma Taktikleri
- Henüz 9. sınıfta erken kalkma ve düzenli çalışma alışkanlığı edin.
- 9 ve 10. sınıfta bolca kitap okuyarak okuma ve anlamanı geliştir.
- sınıfa geçmeden önce 9’u halletmiş ol.
- sınıfa geçmeden önce 9 ve 10. sınıf konularını bitir.
- Geçmiş senelerin çıkmış sınav sorularını çöz.
- Süre tutarak evde kendi TYT denemelerini yap.
- Evin köşelerine yapışkan kağıtlarla formüller/bilgiler yaz.
- Ortam değiştirerek çalış.
- Dinç kalmak için bolca kahve ve meyve tüket.
- Telefonunda sıkça baktığın uygulamaları sil.
- Bir soru defteri tut ve yanlış yaptığın soruları o deftere yapıştır.
- Eğer yazarak anlıyorsan, sık sık küçük kağıtlara notlar yaz.
- Eğer okuyarak anlıyorsan, minik bir not defteri edin ve sürekli yanında taşıyarak her fırsatta içindekileri oku.
- Eğer dinleyerek anlıyorsan, olabildiğince çeşitli ders kanallarından sıklıkla videolar izle. Anlamadığın bir konuda yapılmış bir şarkı varsa onu sürekli dinle ve aklına getir.
TYT Günde Kaç Saat Çalışılmalı?
Peki TYT’yi bitirmek için günde kaç saat çalışmalıyız?
Bu sorunun cevabı, çalışmaya ne zaman başladığınıza göre değişir:
- Sınıfta başladığınızı varsayarsak; günlük 6 saat uyku, gidiş-dönüş de dahil 9 saat okul dersek geriye 9 saatimiz kalır. Bu 9 saatin 2-3 saatini 9. sınıfa, 1-2 saatini de 10. sınıfa ayırabilirsiniz. Yaz tatiline de yalnızca tekrar yapıp deneme çözmek kalır.
- Sınıfta başladığınızı varsayarsak; günlük 6 saat uyku, gidiş-dönüş dahil 9 saat okul dersek geriye 9 saatimiz kalır. Bu 9 saatin 3-4 saatini TYT’ye, 1-2 saatini 11. Sınıfa ayırabilirsiniz. Yaz tatiline de yalnızca tekrar yapıp deneme çözmek kalır.
- Sınıftan önceki yaz tatili başladığınızı varsayarsak; günlük 6 saat uyku dersek geriye 18 saatimiz kalır. Bu 18 saatin 8 saatini TYT’ye ayırabiliriz çünkü yalnızca konuları bitirmek değil bol bol soru çözmek de önemli. Soru çözmeye vaktimizin kalması için konuları olabildiğince hızlı bitirmeliyiz.
- Sınıftan önceki yaz tatili başladığınızı varsayarsak; günlük 6 saat uyku dersek geriye 18 saatimiz kalır. Bu 18 saatin 7 saatini TYT’ye, 3 saatini 11. Sınıfa ayırabiliriz çünkü yalnızca konuları bitirmek değil bol bol soru çözmek de önemli. Soru çözmeye vaktimizin kalması için konuları olabildiğince hızlı bitirmeliyiz.
Bu sayılardan da gördüğümüz gibi çalışmayı ne kadar ertelersek saatler de o kadar artıyor. Kendimize maximum düzeyde zaman ayırabilmek ve olabildiğince az yorulmak için TYT’ye ne kadar erken başlarsak o kadar iyi.
TYT Günde Kaç Soru Çözülmeli?
Tabi konuyu bilmeden soru çözmenin bir anlamı yoktur bu yüzden soru çöze çöze konuyu anlamaya çalışmak yerine konu hakkıda tekrarlar yapıp öğrendiğimizden emin olduktan sonra soru çözümüne başlamak gerekir. Tabi bu durumda ne kadar verimli soru çözdüğünüzde büyük önem taşır. 500 soru çözersin ama çözdüğünden bir şey anlamazsın ve yanlışlarının üzerinde durmazsın, 200 soru çözersin ama hakkını vererek ve yanlışların üstünde direterek çözersin.
Sınava hazırlıklı olmak için test yerine süre tutarak denemeler çözmek daha faydalı olacaktır. Ancak bir konuyu bitirdikten sonra önce o konu hakkında ayrıyeten testler çözüp daha sonra denemeler çözmenizi tavsiye ederiz.
Soru sayısı olarak da TYT 120 soru olacağından tek oturuşta 100-120 soru, günlük olaraksa 200-300 soru çözebilmeniz iyidir.
Bu yazımızda TYT nedir, TYT nasıl çalışılır? Sorularına cevap cevap aradık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur.