Geometri Nasıl Çalışılır? Geometri Çalışma Taktikleri
Sayısal bir ders olan geometri de tıpkı matematik gibi çoğu YKS öğrencisini fazlasıyla zorluyor hatta matematikten bile daha zorlayıcı olabiliyor. Geometri yalnızca işlem yapmaya değil, görmeye ve akıl yürütmeye dayalı bir ders yani yalnızca formül bilmek pek yeterli olmuyor bu da öğrencilere zorluk çıkartıyor. Ancak öğrenciler sınavda sorumlu oldukları her ders gibi geometriyi de bir şekilde halletmek zorundalar. Biz de sizlere yardımcı olabilmek için bu yazımızda geometri nasıl halledilir başlığını ele aldık.
Geometri Nasıl Çalışılır?
Konuyu anladıktan sonra soru çözmek
Geometri şekillerden oluştuğu ve mantık yürütmeye dayalı olduğu için öğrenciler genellikle konuyu tam kavramadan soru çözümüne geçiyor. Soruları çözemeyince de geometrinin zor olduğu düşüncesine kapılıyorlar. Başından konuyu iyice anlayıp sonra soru çözümüne geçmek daha mantıklı olacaktır.
Seviye seviye soru çözmek
Geometriye çalışmaya başladığınız zaman öncelikle formülleri ve şekilleri iyice sindirmemiz gerekiyor. Bu yüzden öncelikle basit, bilgi düzeyi sorularla başlayıp sonrasında yavaş yavaş seviyeyi arttırarak çözüme devam etmek anlamanıza yardımcı olacaktır.
Çok formül bilmek
Geometri, formül bilmeden çözülemeyecek bir ders aynı şekilde ne kadar çok formül bilirsen soru çözerken o kadar hız kazanırsın. Tabi müfredat dışı, tamamen alakasız formüllerle zamanını boşa harcamadan yalnızca işimize yarayacak formüllere önem verilmeli, müfredatı ilgilendiren hiçbir formül atlanmamalı.
Formüllerin mantığını öğrenmek
Geometri, temeli formüllere dayanan bir ders olduğu için öğrenciler formülleri bilmek zorunda. Bu formülleri direkt ezberlemeye çalışmak çok zaman alacağı gibi geometriyi daha da zor bir hale getirecektir. Bunun yerine ispatlarını öğrenip mantığını kavramak daha kolay ezber yapmanıza yardımcı olur. Formüller aklınıza gelmese dahi ispatlarından yararlanarak hatırlayabilirsiniz.
Not tutmak
Özellikle geometri gibi formüllerden oluşan bir derste not tutmadan anlamaya çalışmak işinizi oldukça zorlaştıracaktır. Öğrendiğiniz formülleri küçük bir defter veya kâğıda yazıp yanınızda bulundurursanız unuttuğunuz anda bakıp hatırlayabilirsiniz böylece zamanla formülleri ezberlediğinizi fark edeceksiniz.
Bol soru çözmek
Tabi bol soru çözmek her ders için önemlidir ama geometri gibi görmeyi, akıl yürütmeyi ve bilgileri doğru yerde kullanmayı gerektiren bir derste hangi bilgiyi nerede kullanacağınızı öğrenmek, ne tür şekillerde nasıl yollardan gitmeniz gerektiğini anlamak ve soru tiplerine alışmak için her gün en az 20-25 soru çözmeniz büyük önem arz ediyor.
Soru çözüm videoları izlemek
Geometride her soru tipine farklı bir yaklaşım tarzı vardır. Konuyu öğrendikten sonra tek başınıza soru çözmeye çalışırsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Tabi bu da ön yargılarınızı arttırır ve hevesinizi kaçırır. Öncelikle soru çözüm videoları izleyip hocaların hangi soru tipine nasıl yaklaştığını anladıktan sonra tek başına soru çözümüne geçmeniz daha mantıklı olacaktır.
Geçmiş sınav sorularını çözmek
Sonuçta öğrenciler YKS sınavında bir başarı elde edebilmek için çalışıyor. ÖSYM’nin soru tarzı değişmiyor, geçmiş senelerde çıkan soru tipleri çıkmaya devam ediyor bu yüzden önceki yılların sınav sorularını çözerek sınava bir ön hazırlık yapmanız gereklidir.
Ön yargılardan kurtulmak
Özellikle eşit ağırlık ve sözel öğrencilerinin birçoğu başta matematik ve geometri olmak üzere sayısal derslere büyük bir ön yargıyla yaklaşıyor, gözlerinde büyütüyorlar. Bu durum da tabi çalışma isteğini olumsuz yönde etkiliyor ancak yapamadığımız derslerden uzak durmak bize zarardan başka bir şey vermeyecektir. Sonuçta YKS’de o sevmediğimiz dersten de sorumlu tutulacağız. Bunun yerine özellikle yapamadığımız derslerin üzerine gitmeli, onları sevmeye çalışmalıyız. Bu da tabi ön yargılardan kurtulmakla başlıyor.
Geometriyi nasıl sevebilirim?
Ön yargılardan kurtulmaktan, geometriyi sevmekten bahsettik peki ama bunu nasıl yapacağız? Geometri tamamen şekillerden ve resimlerden oluşan bir ders olduğu için isterseniz sevmeniz çok da zor olmayacaktır.
Geometri zaten üstte de bahsettiğimiz gibi not tutmayı gerektiren bir ders. Ancak bu notları tek renk kalemle özensizce tutarsanız hem not tutarken hem de notları tekrar ederken hevesiniz kaçar, sıkılırsınız. Canlı renkler kullanarak özenli ve düzenli notlar tutmak hem yazarken hem okurken hevesinizi arttırır ve gözünüze hoş göründüğü için geometriyi sevmenize yardımcı olur.
Ayrıca bu notları yazılı olarak değil de çizerek tutmanız her açıdan daha avantajlı olacaktır. Hem yazarken eğlenirsiniz hem tekrar yaparken yazıyı okumaktansa şekle bakmak daha pratik olur hem gözünüze hoş görünür hem de sorularda karşınıza şekil çıkacağı için şekillere alışkın olmanız daha iyi olacaktır.
Eğer okumak size sıkıcı geliyorsa kitaptan çalışmaktansa ders videoları izlemeniz hem daha verimli olacaktır hem de hevesinizi arttırır.
Tabi azınlıkta olsa da dinlemeyi sıkıcı bulup okuyarak çalışmayı tercih edenler için kitaptan çalışmak daha iyi olacaktır.
Geometri Soru Çözme Taktikleri
Şekil çizmek
Şekil verilmeyen sorularda verilen bilgilere göre kendiniz bir şekil çizmekten çekinmeyin. Zihinde canlandırarak geometri gibi sayısal bir dersin sorusunu çözebilmeniz pek de mümkün olmayacaktır.
Kalıplaşmış bilgileri kullanmak
Geometride çoğu soruda işe yarayan bazı püf noktalar vardır. Her soruda olmasa da birçoğunda işe yarayan bu püf noktaları unutmamalıyız.
Örneğin:
Dik üçgende muhteşem üçlü düşün
İkizkenar üçgen gördüğünde dikme indir
Üçgende orta noktada orta taban indirmek
Paralellik ve açıortay varsa ikizkenar üçgen aramak
Ters çevirmek
Kafa karıştırmak için şekiller her zaman düz verilmeyebilir. Eğer soru çözerken verilen şekilde hiçbir şey göremiyorsanız kâğıdı ters çevirip şekle bir de tersten bakmayı deneyin. Tabi aynı şekilde sağa-sola çevirerek de bakmayı deneyebilirsiniz.
Bu yazımızda Geometri nasıl çalışılır? Geometriyi nasıl sevebilirim? Geometri sorum çözüm taktikleri? Başlıklarına yer verdik. Yardımcı olabildiğimizi umuyoruz.