En Güncel TYT Konuları ve TYT Soru Dağılımı
Üniversiteye atılan ilk adımlardan olan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), öğrenciler için zorlu bir süreç olmakla birlikte, YKS’ye ilk defa girecek öğrenciler için ise merak konusudur. Öğrencilerin aklında, İlk senemde başarılı olacak mıyım?, Mezuna kalırsam beni nasıl bir süreç bekliyor? Yeterince çalışıyor muyum?, Hedefimi doğru belirledim mi?, Tüm konuları yetiştirecek miyim? gibi sorular cevapsız kalabilmektedir. Üniversite sınav sisteminin öğrenciler tarafından net bir şekilde anlaşılabilmesi, üniversite sınavı hazırlık sürecinde önemli bir adımdır. Bu sürecin ilk adımı TYT, (Temel Yeterlilik Testi), YKS’ye hazırlanan öğrencilerin geçmesi gereken ilk adımdır. TYT’den ne kadar yüksek puan alınırsa, ikinci ve üçüncü oturum olan AYT’de (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT’de (Yabancı dil Testi) puan ve sıralama yükseltmek bir o kadar kolay olmaktadır. Bu yazımızda sizlere YKS’nin ilk oturumu olan TYT konuları ve TYT soru dağılımı hakkında bilgi vereceğiz.
YKS Nedir ?
TYT’ den (Temel Yeterlilik Testi) bahsetmeden önce YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) nedir ve ne işe yarar bundan bahsedelim. YKS, lise son sınıf öğrencilerinin veya liseden mezun olmuş olan öğrencilerin üniversite yani lisans ya da ön lisans hayatına adım atması için geçmesi gereken bir tümsektir. Bu tümsek her yılın Haziran ayında 3 oturum şeklinde yapılır, Ağustos ayında sınav sonuçlanır ve öğrenciler tercihlerini yaparak Eylül ayından itibaren lisans hayatlarına başlarlar. Yükseköğretim Kurumları Sınavı 3 oturumdan oluşmaktadır. İlk oturum olan TYT’ye üniversite kaydı yapmak isteyen tüm öğrenciler girmek zorundadır. Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinde okumak isteyen adaylar ikinci ve üçüncü oturumlar olan AYT’ye ve YDT’ye de girerler. Ancak ön lisans programlarında okumak isteyen öğrencilerin TYT’ ye girmeleri yeterlidir. YKS’ye giren öğrenciler, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sıralamasına göre tercih listesi oluşturlar. ÖSYM her öğrenciye 24 adet tercih yapma hakkı vermiştir. Öğrenciler dilerse 24 tercihin 24’ünü de doldurabilecekleri gibi tek tercih yaparak da istedikleri bölüme yerleşebilirler. Genel anlamda YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) yukarıda bahsettiğimiz gibi tanımlanabilir.
TYT Nedir ?
YKS’nin ilk oturumu olan TYT yani Temel Yeterlilik Testi, lise son sınıf öğrencilerinin ve liseden mezun olmuş olan öğrencilerin hayallerindeki üniversiteye yerleşmeye hak kazanmaları için girmeleri gereken bir sınavdır. TYT Konuları 9. ve 10. Sınıf konularını kapsar. TYT, öğrencilerin hem 9. ve 10. Sınıf bilgilerini ölçerken hem de akıl yürütmeyle ve mantıksal yaklaşmayla çözülen sayısal ve sözel mantık sorularını içeren bir sınavdır. TYT Konuları ise bir sonraki başlıkta detaylı olarak irdelenecektir. TYT 120 sorudan oluşur. 120 sorunun derslere göre dağılımı ise 40 tane Türkçe sorusu, 40 tane Temel Matematik sorusu, 20 tane Fen Bilimleri (fizik, kimya, biyoloji) sorusu ve 20 tane Sosyal Bilimler (coğrafya, tarih, din kültürü, felsefe) sorusudur. TYT’deki bu 120 soru için verilen süre ise 165 dakikadır. TYT genellikle sabah 10.15’ te başlar ve öğlen 13.00’ da biter.
TYT Nasıl Çalışır?
TYT yani Temel Yeterlilik Testi, ortaöğretim döneminin 9. sınıfını ve 10. sınıfını kapsar. Bazı öğrenciler ‘YKS sürecinde zaten yeniden çalışacağım.’ düşüncesi ile lisenin ilk iki yılına çok da önem vermez. Halbuki TYT sınav sonucu ne kadar iyi olursa ikinci ve üçüncü oturumlar olan Alan Yeterlilik Testi ve Yabancı Dil Testinde adaylar, sıralamalarını bir o kadar kolay yükseltirler.
TYT’nin özeline inmeden ve TYT Konuları üzerinde konuşmaya başlamadan önce her sınavda olması gerektiği gibi planlıve programlı çalışma her zaman üniversite sınavı hazırlık sürecinde olan öğrenciyi bir adım ileriye taşır. Öğrencinin kendi içerisinde oturttuğu düzen ve istikrar öğrenciyi hedeflerine adım adım ulaştırır.
TYT, 40 tane Türkçe sorusu, 40 tane Temel Matematik sorusu, 20 tane Fen Bilimleri (fizik, kimya, biyoloji) sorusu ve 20 tane Sosyal Bilimler (coğrafya, tarih, din kültürü, felsefe) sorusu içeren ve toplam 120 sorudan oluşan bir sınavdır. TYT bilgiye ek olarak hızın da önemli olduğu bir sınavdır. Dolayısıyla TYT’ ye girecek öğrencinin okuduğunu anlama hızı yüksek olmalıdır. Bu hızı, sınava hazırlık sürecinde kitap okumayı ihmal etmeyip TYT Konuları içerisinde olan Paragrafta Anlam sorularından bolca çözerek yakalar. Yine TYT Konuları içerisinde olan Problem soruları sınav içerisinde eleyicidir. Bolca problem sorusu çözmek TYT’ de öğrenciye hız kazandırırken, rakiplerinden öne geçmesini de kolaylaştırır. TYT’ de başarılı olmanın bir diğer sırrı ise bolca deneme çözmektir. Her denemede farklı soru tipleri gören öğrenci hem soru çözme yeteneğini geliştirir hem soru çözme hızını arttırır hem de deneme sonuçlarını analiz ederek eksiklerini kolay bir şekilde belirler.
Yapılan en büyük yanlışlardan biri ise AYT konularına ağırlık verildiğinde TYT Konuları yokmuş gibi davranmaktır. Aksine AYT konuları çalışılırken TYT denemesi çözmeye devam ederek kazanılan hızı ve soru çözme prensiplerini unutmadan üniversite sınavına hazırlık süreci tamamlanmalıdır. Bu noktada çoğu öğrenci hata yapmakta ve ilk oturum olan TYT’den istedikleri başarıyı yakalayamamaktadırlar.
TYT’de Hangi Konuda Kaç Soru Var?
TYT’de; Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimleri derslerinden sorular çıkmaktadır. TYT soru dağılımı şu şekildedir:
- Türkçe: 40 Soru
- Matematik: 40 Soru
- Fen bilimleri: 20 Soru ( Kimya 7 soru, fizik 7 soru, biyoloji 6 soru )
- Sosyal bilimler: 20 Soru ( Tarih 5 soru, coğrafya 5 soru, felsefe 5 soru, din kültürü 5 soru )
TYT Konuları
Temel Yeterlilik Testi toplam 120 sorudan oluşan, bilgiye ek olarak hızı ve kavrama becerisini de ölçen bir sınavdır. Bu sınav lise döneminin 9. sınıf ve 10. sınıf dönemlerini kapsar. Bu 120 sorunun 40 tanesi Türkçe, 40 tanesi Matematik, 20 tanesi Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü) ve 20 tanesi Fen Bilimleridir (Fizik, Kimya, Biyoloji). 165 dakika süresi olan sınavda soru başına 1 dakikadan fazla zaman düşmektedir. TYT Konuları müfredat olarak 9. ve 10. Sınıf konularını kapsamaktadır ve TYT Konuları aşağıda her branş için ayrıca belirtilmiştir:
Türkçe
- Sözcükte Anlam
- Cümlede Anlam
- Paragrafta (Anlatım teknikleri, Konu-Ana düşünce, Yapı, Yardımcı düşünce)
- Sözcük Türleri
- Ses Bilgisi
- Yazım Kuralları
- Noktalama İşaretleri
- Sözcüğün Yapısı
- Fiiller
- Sözcük Türleri
- Sözcük Grupları
- Cümlenin Ögeleri
- Cümle Türleri
- Anlatım Bozuklukları
Matematik
- Sayılar
- Sayı Basamakları
- Bölme / Bölünebilme
- EBOB – EKOK
- Rasyonel Sayılar
- Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Çarpanlara Ayırma
- Oran Orantı
- Denklem Çözme
- Problemler
- Kümeler / Kartezyen Çarpım
- Fonksiyonlar
- Permütasyon
- Kombinasyon
- Binom
- Olasılık
- İstatistik
- 2. Dereceden Denklemler
- Karmaşık Sayılar
- Polinomlar
Geometri
- Doğruda Açılar
- Üçgende Açılar
- Dik Üçgende Trigonometrik Bağıntılar
- İkizkenar ve Eşkenar Üçgen
- Üçgende Açılar
- Üçgende Açıortay Bağıntıları
- Üçgende Eşlik ve Benzerlik
- Üçgende Açı – Kenar Bağıntıları
- Çokgenler
- Dörtgenler
- Yamuk
- Paralelkenar
- Eşkenar Dörtgen – Deltoid
- Dikdörtgen
- Çemberde Açılar
- Çemberde Uzunluk
- Daire
- Prizmalar
- Piramitler
- Küre
- Koordinat Düzlemi ve Noktanın Analitiği
- Doğrunun Analitiği
- Tekrar Eden, dönen ve Yansıyan Şekiller
Fizik
- Fizik Bilimine Giriş
- Madde Ve Özellikleri
- Kuvvet Ve Hareket
- Enerji
- Isı Ve Sıcaklık
- Elektrostatik
- Elektrik Ve Manyetizma
- Basınç Ve Kaldırma Kuvveti
- Dalgalar
- Optik
Kimya
- Kimya Bilimi
- Atom Ve Periyodik Sistem
- Modern Atom Teorisi
- Kimyasal Türler Arası Tepkimeler
- Mol Kavramı
- Kimyasal Hesaplamalar
- Asit, Baz Ve Tuz
- Maddenin Halleri
- Karışımlar
- Endüstride Ve Canlılarda Enerji
- Kimya Her Yerde
Biyoloji
- Biyoloji Bölümü
- Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşenler
- Hücrenin Yapısı Ve İşlevi
- Canlıların Çeşitliliği Ve Sınıflandırılması
- Hücre Bölünmesi Ve Üreme
- Kalıtım
- Modern Genetik Uygulamaları
- Ekosistem Ekolojisi
- Dünyamız
- Kominite Ve Popülasyon Ekolojisi
Tarih
- Tarih Bilimi
- Uygarlığın Doğuşu Ve İlk Uygarlıklar
- İlk Türk Devletleri
- İslam Tarihi Ve Uygarlığı
- Türk- İslam Devletleri
- Türkiye Tarihi
- Beylikten Devlete (1300-1453)
- Dünya Gücü: Osmanlı Devleti (1453-1600)
- Arayış Yılları (17. Yüzyıl)
- Avrupa Ve Osmanlı Devleti (1800-1922)
- Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti
- Dünya Savaşı – Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi
- Kurtuluş Savaşında Cepheler
- Türk İnkılabı
- Atatürkçülük Ve Atatürk İlkeleri
- Türk Dış Politikası
Coğrafya
- Doğa Ve İnsan
- Dünya’nın Şekil Ve Hareketleri
- Coğrafi Konum
- Harita Bilgisi
- Atmosfer Ve İklim
- Sıcaklık
- Basınç Ve Rüzgarlar
- Nemlilik Ve Yağış
- İklim Tipleri Ve Bitki Örtüsü
- Türkiye’nin İklimi
- Yerin Şekillenmesi
- İç Kuvvetler
- Dış Kuvvetler
- Su Kaynakları
- Topraklar
- Bitkiler
- Nüfus
- Göç
- Yerleşmeler
- Bölgeler Ve Ülkeler
- Doğal Afetler
Felsefe
- Felsefe’nin Konusu
- Bilgi Felsefesi
- Varlık Felsefesi
- Ahlak Felsefesi
- Sanat Felsefesi
- Din Felsefesi
- Siyaset Felsefesi
- Bilim Felsefesi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
- Kur’an-I Kerim’in Anlaşılması Ve Kavranması
- İnsan Ve Din
- İslam Ve İbadetler
- İşlem Düşüncesinde Yorumlar Ve Mezhepler
- Muhammed’in Hayatı, Örnekliği Ve Onu Anlama
- İslam Ve Bilim, Estetik, Barış
- Yaşayan Dinler Ve Benzer Özellikleri
Yukarıda YKS’nin ilk adımı olan TYT Konularını sizler için derledik. Her öğrenci planlı ve istikrarlı bir çalışmayla hedeflerine ulaşabilir. Unutulmamalıdır ki YKS yalnızca bir sınavdır. Bu sınav sizlerin zeka seviyenizi ölçemez. Yalnızca belirli bir sürede var olan bilginizi ve test çözme yeteneğinizi ölçmek için yapılmaktadır. Hayatta hiçbir şeyin sizlerden kıymetli olmadığının bilincinde olmanızı temenni ederek, üniversite sınavında siz değerli öğrencilerimize başarılar dileriz.