En Güncel AYT Konuları ve AYT Soru Dağılımı
Üniversite sınavına sayılı günlerin kaldığı şu dönemlerde ve eğitim öğretim yılının ikinci döneminin de başlamasıyla birlikte öğrencileri YKS heyecanı sarmış durumda. Bu yazımızda, öğrencilerin eksiklerini kapatmak ve bulunduğu noktayı görmek adına TYT ve AYT Konuları ile ilgili sıkça araştırma yapmakta ve çalışma planlarını bu doğrultuda şekillendirmekte olduğunu bildiğimiz bu dönemde sınava hazırlanan öğrencilerimiz için AYT Konularını derledik. AYT Konularına başlamadan önce YKS Nedir? AYT Nedir? AYT’de Kaç Puan Türü Var?, AYT’ye Nasıl Çalışılır? gibi soruları sizler için cevaplandıralım.
YKS Nedir?
AYT’ den yani Alan Yeterlilik Testi’nden bahsetmeden önce lise son sınıfta olan öğrencilerin merakla beklediği, mezun olan öğrencilerin ise kabustan uyanamadığını düşündüğü Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yani kısa YKS nedir, bu soruyu cevaplayarak başlayalım. YKS, 12. Sınıf öğrencilerinin ve liseden mezun olmuş olan öğrencilerin üniversite hayatına atılabilmek, hayallerinin peşinden koşmasını sağlayabilmek için girdikleri bir sınavdır. Geçtiğimiz yıllarda YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) olarak isimlendirilen TYT ve AYT sınav her yılın Haziran ayında yapılır. TYT daha çok öğrencilerin mantık yürütme, temel yeteneklerinin ölçülmesi gibi durumları test ederken, AYT, öğrencinin sayısal, sözel, eşit ağırlık ya da yabancı dil alanlarındaki bilgilerini sınar. YKS toplamda 3 oturumdan oluşmaktadır. Bu oturumlar TYT yani Temel Yeterlilik Testi, AYT yani Alan Yeterlilik Testi ve YDT yani Yabancı Dil Testleridir. TYT , sınavın olduğu haftanın Cumartesi günü saat 10.15’te başlar ve 13.00’da biter. 120 sorudan oluşan TYT için toplam 165 dakika süre verilir. Sınav haftasının Pazar günü ise sırasıyla AYT ve YDT yapılır. Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler TYT’ye ek olarak AYT ya da YDT’ye de girmek zorundalardır. Yüksekokullarda yani 2 yıllık üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler ise yalnızca TYT’ye girerek aldıkları puanlarla tercih yapabilirler. YKS sonucu olağanüstü haller dışında her yılın Ağustos ayında açıklanır ve aynı ayda tercih süreci de başlar. Her öğrenciye toplam 24 adet tercih hakkı verilir. Öğrenciler dilerse 24 tercihin tamamını doldurabilecekleri gibi yalnızca bir adet tercih yaparak da diledikleri bölüme yerleşebilirler. YKS’den kısaca bahsettiğimize göre asıl konumuz olan AYT Konuları, AYT Nasıl Çalışır gibi soruları cevaplayabiliriz.
AYT Nedir?
Alan Yeterlilik Testi, kısaca AYT; ilgili üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinde okumaya hak kazanmak için girilen sınavdır. AYT’ ye girmek isteyen lise son sınıf veya lise mezunu öğrenciler öncelikle TYT’ye girmeli ve puan almalıdırlar. Aksi halde AYT’ ye girme hakları olmaz. AYT, TYT’ den bir gün sonra ve aynı saatte yani saat 10.15’te başlar. Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 branş testinden toplam 40 soru, Matematik branş testinden toplam 40 soru, Fen Bilimleri branş testinden toplam 40 soru ve Sosyal Bilimler 2 branş testinden de 40 soru olmak üzere 160 sorudan oluşur. Adaylar puanlarının hesaplanmasını istediği branşlardaki ilgili soruları çözerler. AYT Konuları daha kapsamlı olup öğrenci hangi puan türündeki puanının hesaplanmasını istiyorsa öğrenci için o AYT Konuları öncelikli olur. AYT konuları 11. sınıf ve 12. Sınıf konularını kapsar. Öğrenciler lise 2. sınıftan 3. sınıfa geçerken sayısal, sözel, eşit ağırlık, yabancı dil gibi dallara ayrılırlar. AYT Konuları bu noktada farklılık gösterir.
AYT Puan Türleri
AYT Konuları denilince akla gelen sorulardan biri ise AYT’ de kaç puan türünün hesaplandığıdır. YKS sonucunuz açıkladığında 3 adet puan türünden puan ve sıralamanız olduğunu görürsünüz. Bunlar sırasıyla Sayısal yani Matematik ve Fen Bilimleri, Sözel yani Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler 1, Sosyal Bilimler 2 ve son olarak Eşit Ağırlık yani Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal bilimler 1 testlerinden alınan puanlarla hesaplanan puan türleridir. Aday dilerse tüm soruları cevaplayarak tüm puan türlerinden bir sıralama elde edebileceği gibi yalnızca mezun olduğu alanın AYT Konuları çerçevesindeki soruları çözerek de bir puan ve sıralama elde edebilir.
AYT Nasıl Çalışılır?
AYT, öğrencinin hazırlandığı alana göre (Sayısal, sözel, eşit ağırlık) çözdüğü sorulardan oluşan bir sınavdır. Dolayısıyla öğrenci öncelikle hedefini doğru belirlemeli kendi potansiyelinin farkında olarak çalışma programları yapmalı ve gerekirse bir uzmandan yardım almalıdır. Öğrenci hedefini kişiliği, yapmak istedikleri ve yeteneği doğrultusunda belirlemelidir. Yanlış belirlenen hedefler öğrenciyi maalesef başarısızlığa sürükler. Öğrenci hazırlandığı alanın AYT Konuları için bir çalışma programı oluşturmalı, öğrendiklerini pekiştirmek adına bolca tekrar yapmalı ve eksiklerini belirlemek adına deneme sınavları çözerek yanlışları üzerinden eksiklerini kapatmalıdır. Öğrenci her dersin kendisine göre bir çalışma şekli olduğunu unutmamalı, bu taktikler için ise dersin öğretmeninden ya da bir öğrenci koçundan yardım almalıdır. AYT’yi ilk oturum olan TYT’den ayıran en önemli fark AYT’nin bilgiyi ölçen bir sınav olmasıdır. Dolayısıyla öğrenci, öğrendiklerini taze tutmak ve yeni soru çözüm metotları geliştirebilmek adına düzenli olarak tekrar yapmalı, bolca soru çözmeli, deneme sonuçlarını doğru analiz ederek eksiklerini kapatmayı hedeflemelidir.
AYT’de Kaç Soru Çıkıyor?
YKS’nin ikinci oturumu olan AYT’de öğrenciler toplamda 160 sorudan sorumludur. Ancak öğrenci dilerse tüm soruları çözebilirken dilerse yalnızca kendi puan türünün AYT Konuları üzerinden ilgili branşları çözebilir. Bu sınav, Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 AYT Konuları sorularını içeren testten toplam 40 soru, Matematik AYT Konuları sorularını içeren testten toplam 40 soru, Fen Bilimleri AYT Konuları sorularını içeren testten toplam 40 soru ve Sosyal Bilimler 2 AYT Konuları sorularını içeren testten 40 soru olmak üzere 160 sorudan oluşur.
AYT Konuları
Toplam 160 sorudan oluşan AYT, 11. Sınıf ve 12. Sınıf konularını kapsamaktadır. Dolayısıyla AYT Konuları bu yıllara ait müfredatı ölçecek sorulardan oluşur. Bizler de siz kıymetli öğrencilerimiz için AYT Konuları isimli bu başlığımızda sizlerle her branşa ait konuları ayrı ayrı açıkladık. Ancak 6 Şubat 2023’ te meydana gelen ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sebebiyle ÖSYM tarafından alınan karara binaen YKS’ ye girecek öğrenciler 12. sınıfın 2. dönem konularından muaf edilmişlerdir. AYT Konuları kapsamından yalnızca 2023 YKS için çıkarılan konulara YKS Çıkmayacak Konular | YKS Kalkan Konular 2023 konulu yazımızdan ulaşabileceğiniz gibi bu yazımızda da her branşın altında kırmızı renk ile belirtilen konular bu yıla özel AYT müfredatından çıkarılmıştır
AYT Matematik Konuları
- Temel Kavramlar
- Sayı Basamakları
- Bölme ve Bölünebilme
- EBOK – EKOK
- Rasyonel Sayılar
- Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Çarpanlarına Ayırma
- Oran Orantı
- Kümele ve Kartezyen Çarpım
- Mantık
- Fonksiyonlar
- Polinomlar
- 2.Dereceden Denklemler
- Parabol
- Permütasyon – Kombinasyon – Olasılık – Binom
- Trigonometri
- Karmaşık Sayılar
- Logaritma
- Diziler
- Seriler
- Limit
- Türev
- İntegral
AYT Geometri Konuları
- Doğruda ve Üçgende Açı
- Özel Üçgenler
- Açıortay ve Kenarortay
- Açı Kenar Bağıntıları
- Üçgende Alan ve Benzerlik
- Çokgenler
- Noktanın Analitiği
- Doğrunun Analitiği
- Dönüşüm Geometrisi
- Çember ve Daire
- Özel Dörtgenler
- Katı Cisimler
- Çemberin Analitiği
AYT Fizik Konuları
- Vektörler
- Kuvvet, Tork, Denge
- Kütle Merkezi
- Basit Makineler
- Hareket
- Newton’un Hareket Yasaları
- İş, Güç Ve Enerji
- Atışlar
- İtme Ve Momentum
- Elektrik Alan Ve Potansiyel
- Paralel Levhalar Ve Sığa
- Manyetik Alan Ve Manyetik Kuvvet
- İndüksiyon, Alternatif Akım Ve Transformatörler
- Çembersel Hareket
- Dönme, Yuvarlanma Ve Açısal Momentum
- Kütle Çekim V Ekepler Yasaları
- Basit Harmonik Hareket
- Atom Fiziğine Giriş Ve Radyoaktivite
- Modern Fizik Ve Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları
AYT Kimya Konuları
- Kimya Bilimi
- Atom ve Periyodik Sistem
- Kimyasal Türler Arası Etkileşimler
- Kimyasal Hesaplamalar
- Kimyanın Temel Kanunları
- Asit, Baz ve Tuz
- Maddenin Halleri
- Karışımlar
- Doğa ve Kimya
- Kimya Her Yerde
- Modern Atom Teorisi
- Gazlar
- Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük
- Kimyasal Tepkimelerde Enerji
- Kimyasal Tepkimelerde Hız
- Kimyasal Tepkimelerde Denge
- Asit-Baz Dengesi
- Çözünürlük Dengesi
- Kimya ve Elektrik
- Karbon Kimyasına Giriş
- Organik Kimya
- Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler
AYT Biyoloji Konuları
- Sinir Sistemi
- Endokrin Sistem
- Duyu Organları
- Destek ve Hareket Sistemi
- Sindirim Sistemi
- Dolaşım ve Bağışıklık Sistemi
- Solunum Sistemi
- Üriner Sistem (Boşaltım Sistemi)
- Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim
- Komünite Ekolojisi
- Popülasyon Ekolojisi
- Genden Proteine
- Canlılarda Enerji Dönüşümleri
- Bitki Biyolojisi
- Canlılar ve Çevre
AYT Edebiyat Konuları
- Anlam Bilgisi
- Dil Bilgisi
- Güzel Sanatlar ve Edebiyat
- Metinlerin Sınıflandırılması
- Şiir Bilgisi
- Söz Sanatları
- Edebi Akımlar
- Türk Edebiyatı Dönemleri
- İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve Geçiş Dönemi
- Halk Edebiyatı
- Divan Edebiyatı
- Tanzimat Edebiyatı
- Servet-i Fünun Edebiyatı
- Fecr-i Ati Edebiyatı
- Milli Edebiyat
- Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı
- Dünya Edebiyatı
- Söylev (Nutuk)
- Deneme
AYT Coğrafya Konuları
Coğrafya 1 ve Coğrafya 2 alan testlerinde, öğrenci aynı konulardan sorumludur.
- Ekosistemlerin Özellikleri ve İşleyişi
- Ekstrem Doğa Olayları
- Küresel İklim Değişimi
- Nüfus Politikaları
- Yerleşmelerin Özellikleri
- Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar
- Türkiye’de Ekonomi
- Geçmişten Geleceğe Şehir Ve Ekonomi
- Türkiye’nin İşlevsel Bölgeleri Ve Kalkınma Projeleri
- Hizmet Sektörünün Ekonomideki Yeri
- Küresel Ticaret
- Türkiye Turizmi
- Kültür Bölgeleri
- Jeopolitik Konum
- Ülkeler Arası Etkileşim
- Çevre Ve Toplum
AYT Tarih Konuları
- Tarih ve Zaman
- İnsanlığın İlk Dönemleri
- İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
- İslam Medeniyetinin Doğuşu ve İlk İslam Devletleri
- Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri
- Orta Çağ’da Dünya
- Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi
- Beylikten Devlete Osmanlı Siyaseti
- Devletleşme Sürecinde Savaşçılar ve Askerler
- Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti
- Dünya Gücü Osmanlı
- Sultan ve Osmanlı Merkez Teşkilatı
- Klasik Çağda Osmanlı Toplum Düzeni
- Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti
- Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı
- Uluslararası İlişkilerde Denge Stratejisi (1774-1914)
- Devrimler Çağında Değişen Devlet-Toplum İlişkileri
- Sermaye ve Emek
- XIX. ve XX. Yüzyılda Değişen Gündelik Hayat
- XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti ve Dünya
- Milli Mücadele
- Atatürkçülük ve Türk İnkılabı
- İki Savaş Arasındaki Dönemde Türkiye ve Dünya
- II. Dünya Savaşı Sürecinde Türkiye ve Dünya
- II. Dünya Savaşı Sonrasında Türkiye ve Dünya
- Toplumsal Devrim Çağında Dünya ve Türkiye
- XXI. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye ve Dünya
AYT Felsefe Konuları
- Felsefe’nin Konusu
- Bilgi Felsefesi
- Varlık Felsefesi
- Ahlak Felsefesi
- Sanat Felsefesi
- Din Felsefesi
- Siyaset Felsefesi
- Bilim Felsefesi
- İlk Çağ Felsefesi
- Mö 6. Yüzyıl – Ms 2. Yüzyıl Felsefesi
- Ms 2. Yüzyıl – Ms 15. Yüzyıl Felsefesi
- 15. Yüzyıl – 17. Yüzyıl Felsefesi
- 18. Yüzyıl – 19. Yüzyıl Felsefesi
- 20. Yüzyıl Felsefesi
- Mantığa Giriş
- Klasik Mantık
- Mantık Ve Dil
- Psikoloji Bilimini Tanıyalım
- Psikolojinin Temel Süreçleri
- Öğrenme Bellek Düşünme
- Ruh Sağlığının Temelleri
- Sosyolojiye Giriş
- Birey Ve Toplum
- Toplumsal Yapı
- Toplumsal Değişme Ve Gelişme
- Toplum Ve Kültür
- Toplumsal Kurumlar
- Sembolik Mantık
AYT Din Kültürü Konuları
- Dünya ve Ahiret
- Kur’an’a Göre Hz. Muhammed
- Kur’an’da Bazı Kavramlar
- İnançla İlgili Meseleler
- Yahudilik ve Hristiyanlık
- İslam ve Bilim
- Anadolu’da İslam
- İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar
- Güncel Dini Meseleler
- Hint ve Çin Dinleri
Yukarıda 2023 AYT Konularını sizler için derledik. Siz değerli öğrencilerimiz, istekleriniz doğrultusunda hedeflerinizden şaşmadan kararlı bir şekilde planlı ve programlı olarak çalışır iseniz ulaşamayacağınız hedef yoktur. YKS sınavında tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.