2024 TYT Tarih Konuları ve TYT Tarih Soru Dağılımı
Açılımı yükseköğretim kurumları sınavı olan YKS’nin 1. Oturumu olan temel yeterlilik testinde öğrenciler müfredatta bulunan belirli konulardan sorumludur. Peki bu konular neler? Hangi konulardan daha çok soru soruluyor? Soru dağılımı nasıl? Bu yazımızda bu ve benzeri sorulara cevap vereceğiz.
Öğrencilerin TYT’de 20 sorudan oluşan sosyal bilimler testinin içerisinde 5 soru üzerinden test edildiği tarih dersinde 9, 10, 11 ve 12. Sınıf tarih müfredatında yer alan konular bulunur. Ancak TYT tarih dersi konuları hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız yazımızın devamına bakabilirsiniz.
TYT ve AYT Nedir?
Toplam 3 oturumdan oluşan YKS sınavının 1. Oturumu olan TYT’nin açılımı temel yeterlilik testidir. TYT sınavında öğrenciler türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri derslerinin tamamından sorumludur. TYT sınavı 9 ve 10. Sınıf müfredatında bulunan sorulardan oluşur ve genellikle bilgiden çok yoruma dayalıdır.
AYT ise YKS sınavının 2. Oturumu olup açılımı alan yeterlilik testidir. TYT’nin aksine AYT daha çok öğrencinin bilgisini ölçer ve herkes yalnızca kendi alanındaki derslerden sorumludur. AYT sınavındaki sorular 11 ve 12. Sınıf müfredatındaki konulardan sorulur.
TYT Sınavı Toplam Kaç Soru?
Açılımı temel yeterlilik testi olan YKS’nin 1. Oturumu TYT’de 40 soru Türkçe, 40 soru temel matematik, 20 soru sosyal bilimler (5 tarih, 5 coğrafya, 5 din kültürü, 5 felsefe), 20 soru fen bilimleri (7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji) olmak üzere toplam 120 soru bulunmaktadır. Bu 120 soruyu çözmeleri içinse öğrencilere toplam 165 dakika yani 2 saat 45 dakika süre tanınmaktadır. Yani TYT sınavında her soruyu çözmek için 1,5 dakikadan biraz daha az bir süreniz bulunuyor.
2024 TYT Tarih Konuları
Sizler için MEB, YÖK ve ÖSYM tarafından yayınlanmış güncel TYT tarih konularının bir listesini hazırladık. İşte 2024 TYT tarih konuları:
- Tarih ve Zaman
- İnsanlığın İlk Dönemleri
- Ortaçağ’da Dünya
- İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
- İslam Medeniyetinin Doğuşu
- İlk Türk İslam Devletleri
- Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi
- Beylikten Devlete Osmanlı Siyaseti(1300-1453)
- Dünya Gücü Osmanlı Devleti (1453-1600)
- Yeni Çağ Avrupa Tarihi
- Yakın Çağ Avrupa Tarihi
- Osmanlı Devletinde Arayış Yılları
- 18. Yüzyılda Değişim ve Diplomasi
- En Uzun Yüzyıl
- Osmanlı Kültür ve Medeniyeti
- 20. Yüzyılda Osmanlı Devleti
- I. Dünya Savaşı
- Mondros Ateşkesi, İşgaller ve Cemiyetler
- Kurtuluş Savaşına Hazırlık Dönemi
- I. TBMM Dönemi
- Kurtuluş Savaşı ve Antlaşmalar
- II. TBMM Dönemi ve Çok Partili Hayata Geçiş
- Türk İnkılabı
- Atatürk İlkeleri
- Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası
2015-2023 TYT Tarih Soru Dağılımı
[table id=6 /]
TYT Tarih En Çok Hangi Konular Çıkıyor?
Tabloda da görebileceğiniz gibi 5 sorudan oluşan TYT tarih her sene en az 1 sorusu ilk ve orta çağlarda türk dünyası, türklerin islamiyeti kabulü ve ilk türk islam devleti ünitelerinden soruluyor. Bunlarıysa uluslararası ilişkilerde denge stratejisi ve milli mücadele üniteleri takip ediyor. Bunların tersine tarih ve zaman, islam medeniyetinin doğuşu, dünya gücü osmanlı, değişim çağında Avrupa ve Osmanlı konularındansa sorular pek tercih edilmiyor. Yani ders çalışırken bu konulara tamamen sıfır olmadığınız sürece çok fazla kafa yormamanız; ağırlığı ilk ve orta çağlarda türk dünyası, türklerin islamiyeti kabulü, ilk türk islam devleti, uluslararası ilişkilerde denge stratejisi ve milli mücadele ünitelerine vermek en mantıklısı olacaktır.
TYT Tarih Nasıl Çalışılır?
ÖSYM, her dersten belirli konulara ağırlık verirken belirli konularıysa pek ciddiye almaz. ÖSYM’nin ağırlık verdiği, neredeyse her sene sorduğu bu konulara siz de ağırlık verirseniz soruların çoğunu garantilemiş olursunuz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tarihteki bu ilk ve orta çağlarda türk dünyası, türklerin islamiyeti kabulü ve ilk türk islam devleti konularıdır. Tarih çalışırken en ciddiye almanız gereken yerler bu ünitelerdir. Bunların dışında ÖSYM’nin sormayı pek tercih etmediği tarih ve zaman, islam medeniyetinin doğuşu, dünya gücü osmanlı, değişim çağında Avrupa ve Osmanlı gibi ünitelere fazla kafa yorup zamanınızı boşa harcamamanızı tavsiye ederiz.
Bunun dışındaysa konularının çoğu hatta neredeyse hepsi ezber olan tarih dersini yapabilmek için bolca not tutmalı ve bu notları her fırsatta okuyup tekrar etmelisiniz.
TYT Tarih Ne Kadar Sürede Biter?
İnternette her derste olduğu gibi TYT tarihin de bitirme kampları bulunuyor. Bu kamplardan kendinize en uygun olanı düzenli şekilde izleyip her gün bir önceki günler izlediğiniz konuların tekrarını yaparak TYT tarih konularını yaklaşık 1 ayda bitirebilirsiniz. Sayısal derslerin aksine tarih dersi ezbere dayalı olduğu için soru çözümü de ara sıra bilgileri taze tutmak dışında çok gerekli değildir.
TYT Tarih Kolaydan Zora Soru Bankası Önerileri
- Yayın Denizi TYT Tarih PRO Soru Bankası
- Palme Yayınları TYT Tarih Konu Anlatımlı Kitabı
- Palme Yayınları TYT Tarih Soru Bankası
- Üç Dört Beş Yayınları TYT Tarih Soru Bankası
- Hız ve Renk Yayınları TYT Tarih Soru Bankası
- Karekök Yayınları TYT Tarih Soru Bankası
- Limit Yayınları TYT Tarih Soru Bankası
- Bilgi Sarmal Yayınları TYT Tarih Soru Bankası
TYT Tarih Deneme Önerileri
- Hız ve Renk Yayınları TYT Tarih 40×5 Denemeleri
- Metin Yayınları TYT Tarih 35 Deneme Sınavı
- Karekök Yayınları TYT Tarih Denemeleri
Bu yazımızda en çok çıkan TYT tarih konularını ve son yıllardaki soru dağılımını sizlere sunduk ayrıca merak edebileceğinizi düşündüğümüz bazı diğer sorulara cevap verdir. Umarız kafanızdaki soru işaretlerini gidermenizde yardımcı olabilmişizdir.